Coretan Paksu : Si Dia Berubah

Merasai perasaan ini menyebabkan kita rasa rindu pada seseorang. Waktu ini kita akan seolah- seolah perubahan individu tersebut walaupun masih berada di depan mata itu.
” Kenapa dia berbeza? , dulu lain sekarang lain”
   – kawan-
” Saya rindukan anak saya yang dulu”
– ibu-
MEMORI
Peristiwa yang mengamit memori menyebabkan kita melihat perbezaan orang yang rapat dan sayang dengan kita. Mungkin memori menyebabkan kita terkenang ketawa si dia,  riak muka gembira dan mendengar suara kegirangan menyebabkan kerinduan melekat dalam hati kita. Perubahan yang berlaku pada si dia menyebabkan kita kecewa dan sedih.
MEMAHAMI
Perbezaan si dia mungkin disebabkan oleh faktor masa dan dipengaruhi oleh suasana persekitaran. Apa sepatutnya kita lakukan? Terimalah dahulu perubahan individu yang kita sayangi tersebut walaupun perit perasaan menerima. Usah kita melabel mereka dan menjauhi diri. Sekiranya si dia berubah menjadi lebih negatif cuba memahami apa yang dia inginkan.
Bila anda mula memahami, ada akan rasa empati dan merasai keperluan jiwa dia. Selepas itu, anda akan tahu apa yang anda akan buat.Baca 5 Survival Warga Asing Di Malaysia. #4 Agak Menyentap HatiRespons Pembaca

berkata tentang ini

2 comments on “Coretan Paksu : Si Dia BerubahAdd yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *