Grade A tak penting, ILMU tu yang penting

Sempena dengan musim keputusan UPSR ini, ramai yang gembira dengan keputusan yang diperolehi oleh anak, anak buah dan adik masing-masing. Saya juga tumpang gembira dengan suasana kegembiraan ini. Tidak ketinggalan ada juga pendapat tentang kepentingan keputusan A dalam peperiksaan tidaklah penting kerana apa yang penting adalah ilmu yang seseorang pelajar itu peroleh untuk kegunaan dalam kehidupan seharian.

Grade A tak penting,  ILMU tu yang penting

Dalam pada banyak isu UPSR yang dibincangkan, saya tertarik dengan perkongsian Azmira Amran di facebooknya berkenaan dengan sistem pembelajaran di Finland. Kalau tak silap saya sekolah Prihatin yang diasaskan oleh Saiful Nang juga menggunakan konsep seperti ini.

Edisi UPSR: Ilmu tidak boleh disamakan dengan bilangan A.

Memang Finns tak peduli pasal exam pun, diorang belajar sebab seronok, sebab hari-hari bermakna. Hari-hari belajar benda baru macam hidupkan api kayu, belajar pasal Malaysia, cara buat robot etc. Why do you think I came to Finland? 9000km away from emak and abah, just to learn the secret of Finnish education system! Bila dah tau, saya rasa kecewa sebab silapnya bukan sebab guru kita tak pandai, bukan sebab org kementerian semua jahat, bukan sebab anak kita bodoh, tapi sebenarnya kita terperangkap dengan sistem sosial kita sendiri.

Kalau nak dengar benda benar, meh saya bagitau benda yang saya belajar setahun lebih belajar pasal education system kat Finland ni. Tapi sila telan sebab pahit:

1) Sekolah adalah tempat belajar bukan medan ranking. Di Finland, sistem exam tiada, sebab semua sekolah di Finland, mempunya satu ranking sahaja, iaitu equal / sama rata. Tiada sekolah terbaik Finland atau sekolah tercorot Finland. Hantar je anak kat mana-mana sekolah dalam Finland, standard dia sama. Takde kelas pandai, takde kelas ‘belakang’. Kat Malaysia, kita sibuk dengan ranking sekolah terbaik di Malaysia. Sekolah yang terbaik dapat tajaan, dapat partnership etc dan guru-guru stress sebab nak kekalkan ranking, sebab nanti ibu bapa bising kalau pencapaian merudum.

Bila ibu bapa bising-bising, guru besar stress, bila guru besar stress, guru-guru pula stress, diorang paksa murid2 telan ilmu (bukan belajar ilmu) melalui hafalan dan cara jawab exam dan pastu murid-murid pula stress. So bilanya nak belajar? Yang ibubapa sesetengahnya, cakap tak kisah anak dapat berapa A. Tapi lepas tu masih lamenting the fact anak dia ‘kurang sikit’ dari anak orang lain, sebab tu tak dapat masuk asrama. Come onnnn.

2) Jenis ilmu yang dipelajari. Di Finland, mereka menekankan kepentingan belajar benda yang boleh diaplikasikan dalam dunia sebenar. Sebab tu banyak project-based. Dari zaman tadika lagi, guru dah bawa masuk hutan untuk belajar pasal jenis-jenis kulit pokok. Seminggu belajar pasal tu je. Dalam kata lain, diorang menggunakan KBAT (Kemahiran Berfikir Aras Tinggi) dalam seharian, tp takde pun diorang labelkan KBAT tu. Kat Malaysia? Heboh dengan KBAT, tp tak paham konsep KBAT. Siap buat exam on KBAT! Really? Tu tak masuk ibu bapa call guru besar sebab kelas anak dia, cikgu tak habis lagi Chapter 9 dalam textbook sebab kelas sebelah dah start Chapter 10. Heboh pula sebab dalam test takde pun keluar sebijik macam textbook?

3) Kat sini takde exam sebab grade bukan penentu kecemerlangan. Di Finland, umur habis tadika pun ramai lagi yang tak reti membaca. Kerja diorang dalam kelas, bermain. Sebab dari main tu lah diorang belajar mengenai interaksi sosial, belajar mengenai akhlak dan etika, belajar mengenai alam, belajar mengenai sains dan matematik dan bahasa. Kat Malaysia, anak kurang dapat A dalam UPSR dah menggelabah sebab tak dapat masuk asrama. Siapa yang buat sistem ranking sekolah berasrama ni in the first place?

Siapa yang buat sistem kasta ni? Dan tanya diri sendiri sebagai parents, siapa yang paksa2 anak-anak untuk masuk sistem kasta ni? Tanya betul-betul kat diri sendiri, berapa banyak soalan dalam exam UPSR tu membantu budak-budak mengenali dunia sekeliling? Bila kementerian nak abolish UPSR, masing2 mengamuk. Tapi nak jadi Finland. Truth is, we cannot. Sebab dah jauh terperangkap dalam traps yang kita sendiri bina.

4) Sistem ekonomi di sini membantu rakyat dia untuk fokus mengenali diri sendiri. Duit bukan kepentingan, sebab kat sini kalau lepas graduate tak dapat cari pekerjaan, government akan bayar elaun sementara diorang dapat kerja. Ibu2 melahirkan anak pula cuti setahun, dengan gaji dibayar government. Orang-orang miskin dapat bantuan. Orang-orang yang sakit belakang sebab kerja lama sangat dapat bantuan urut dari health centre. Orang-orang yang stress diberi cuti sehingga hilang stress.

Pelajar-pelajar pula dapat peluang belajar dari tadika sampai phd – FREE dan dapat elaun bulanan untuk tolong pelajar bayar sewa rumah dan makan. Kat Malaysia?

Look, jangan tersilap yang saya ni cakap orang Finland rasa akademik tak penting. Orang sini majoriti mempunyai minimum masters degree. ILMU tu penting. Grade A yang tak penting.

cara belajar finland
sumber gambar dari facebook Azmira Amran
belajar di finland
sumber gambar dari facebook Azmira Amran
finland child
sumber gambar dari facebook Azmira Amran
finland education system
sumber gambar dari facebook Azmira Amran

Apa yang saya perhatikan pada zaman sekolah saya dahulu, ada beberapa kawan saya yang tidak pintar dalam akademik. Dia bukanlah nakal tetapi memang suka buat apa yang dia suka. Tetapi sekarang, dia adalah seorang yang sangat berjaya dari segi kewangannya berbanding kawan-kawan lain yang cemerlang akademiknya dan hebat kerjayanya. Ada juga kawan saya yang cemerlang akademik semasa sekolah, cemerlang juga dari segi kewangannya sekarang. Ia bergantung bagaimana pendidikan yang diterima dalam hidupnya yang hanya dia yang tahu.

Respons Pembaca

berkata tentang ini

0 comments on “Grade A tak penting, ILMU tu yang pentingAdd yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *