6 Hero ini Berasal dari Malaysia, Apa yang Mereka Sumbangkan Pada Dunia Mengejutkan Anda

Artikel kali ni agak jarang ditulis oleh mana-mana blogger. Magicalips dengan rasa gembiranya akan berkongsi tentang hero kita yang jarang diperdengarkan dalam media masa dan masyarakat Malaysia sendiri.


#1 Edgar Ong
Beliau lahir pada 31 Mac 1950 dan berasal dari Kuching, Sarawak. Mula menceburkan diri dalam pembikinan filem bertaraf antarabangsa sejak dari tahun 1989 bertajuk Farewell to the King. Namanya menjadi sebutan di luar Negara dan beberapa kerjasama pernah dilakukan dengan syarikat filem antarabangsa termasuklah Walt Disney.

Film Maker from Malaysia
Edgar Ong

#2 James Wan (Pengarah Fast and Furious 7)
Pernah tengok filem SAW? Conjuring? Insidious? Siapa sangka pengarahnya adalah James Wan yang berasal dari Kuching Sarawak. Oh ye, Filem yang baru yang sangat dinanti-nantikan Furious 7 adalah arahan James Wan Juga. Siapa sangka James Wan adalah pengarah Fast and Furious 7 yang sememangnya tidak boleh dinafikan ianya adalah filem yang terbaik. Salute to you!

Baca juga : 5 Survival Warga Asing Di Malaysia, #4 Agak Menyentap Hati

Fast and Furious
James Wan
gambar james wan

 

#3 Ng Cheong Choon
Pernah tengok Loom Band Pelangi? Rasa-rasa siapa yang cipta benda ni? Ianya dicipta oleh Ng Cheong Choon. Ini adalah sejarah penciptaan terpenting dalam dunia Permainan. Beliau telah mencipta kekayaan dengan jumlah keseluruhan 80 Juta Pound dalam masa 3 tahun hasil dari penciptaan terhebat ini.

Ng Cheong Choon bersama anak-anak dan Isterinya – Gambar sumber thestar.
Rainbow Loom Band

Baca juga : 10 Sebab Lelaki Suka Perempuan Rendah Jadi Pasangan.

#4 Tsai Ming-liang
Beliau juga merupakan kelahiran Kuching Sarawak yang telah menempa nama di Taiwan sebagai pembuat filem yang terkenal di sana. Tsai Ming-liang lahir 27 Oktober 1957 dan masih lagi aktif dalam pembikinan filem di Taiwan dan antarabangsa. Cuma namanya agak kurang kedengaran di Malaysia kan?

Tsai_Ming-liang

#5 Pua Khein-Seng
Beliau merupakan orang yang mencipta USB Flash Pen Drive. Terkejut? Pua Khein-Seng berasal dari Pulau Pinang dan dibesarkan di Sekinchan Selangor. Pen Drive dicipta semasa beliau berumur 27 tahun. Sekarang umurnya dah mendekati 40. Tahniah Datuk Pua Khein-Seng.

Datuk Pua Khein-Seng

#6 Azim Hulaimi
Beliau merupakan salah sorang yang terlibat untuk komposisi dan VFX grafik untuk filem Seventh Son. Siapa sangka anak kelahiran Malaysia ini telah membikin efek yang gempak pada filem yang menjadi tumpuan dunia. Sebelum ini Azim juga turut terlibat dalam pembikinan filem Life of Pi.

Kalau anda ada Hero yang ingin dinyatakan, boleh lah berbuat demikian di bahagian komen. Thanks.

Respons Pembaca

berkata tentang ini

19 comments

  1. There are a lot more people out there who made the nation proud dumb ass…

    1. Michelle Yeoh
    2. Tony Fernandez
    3. Guy Theodore Sebastian
    4…. many many more

  2. Seventh Son (roto/prep artist: Rhythm & Hues)
    2013 Percy Jackson: Sea of Monsters (roto/prep artist: Rhythm & Hues)
    2012 Django Unchained (background prep artist: Rhythm & Hues – uncredited)
    2012 Life of Pi (background prep technical director: Rhythm & Hues Studios – as Azim Mohd Hulaimi)
    2011 Alvin and the Chipmunks: Chipwrecked (rotoscope artist)

  3. Kenapa xbg filem mlysia gempak?? Atau mmg xboleh sbb rakyat mlysia tidak terbuka bila artis tmpatan bwat aksi..nmpk kelakar kot..tp bila artis lua..org kata..wow..hebatnye..

    1. Kalau buat kat Malaysia, banyak sangat hidden cost. Investor kita yang tak yakin dengan kemampuan orang kita. Kat luar, buat movie macam main saham. Investor invest, dapat untung rugi.

  4. sebab costing tuk filem2 diatas tinggi, Filem Malaysia bukan satu Dunia tgk hanya org Malaysia je tgk tuh pun not all. Back to basic this all about business. Bnyk filem2 luar gune company grahpic Malaysia such as Tron, etc

  5. ada lagi, game farcry 4, lead character designer dia org melayu msia.. sbbtu character org jahat dlm game tu ada iras2 sorg selebriti chef malaysia.. pastu, producer filem wolf of wall street, anak rosmah… hahaha, ade byk lagi, mls nak ingat

  6. baguslah dapat taraf di arena antarabangsa…tapi sayang orang seperti mereka tak dapat pengiktirafan di tempat sendiri…contohnya dalam bidang perfileman ..ada dengar tak tentang mereka seperti James Wan..yang ada yang hanya meletop di malaysia..kat kat luar negara di abaikan ..kalau kita ke Indonesia, Singapura mereka akan mertabatkan bangsa mereka di mana sahaja mereka berada.. Bukan nak komen yo o o tapi memang benar .. walau pun hujan emas di negiri orang ..tapi hujan em,as itu jugalah yang memeberikan manaafat pada mereka .. sebab hujan batu di negeri sendiri akan caik..ialah hujan batu …lama2 cair ler kalau mas tetap emas tak cair2…

  7. If conceivable, as you clear knowledge, would you mind updating your blog with more information? It is damned helpful in return me.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *