cara elak penipu peniaga online

Cara Dapat Balik Duit Jika Ditipu Peniaga Online

Zaman teknologi semakin canggih. Perniagaan atas talian semakin popular seiring dengan meningkatnya pengguna laman sosial seperti facebook dan instagram. Atas peluang ini, ada pihak yang mengambil kesempatan untuk menipu dalam perniagaan atas talian ini. Mereka menyangka dengan transaksi wang secara online tanpa bersua muka boleh menyelamatkan mereka dari ditangkap oleh pihak berkuasa. Jika kena caranya, mereka pasti tumpas tetapi pembeli barangan secara online ini perlu menyimpan butiran peniaga online ini seperti nombor akaun bank dan nombor telefon.

cara elak penipu peniaga online
Elak ditipu peniaga online

Cara Dapat Balik Duit Jika Ditipu Peniaga Online

Tetapi apa yang dikongsikan oleh Suzana OA di dalam Group Miri Community  tampak lebih efisien dan lebih cepat untuk langkah mendapatkan kembali duit anda secara pantas sekiranya ditipu oleh peniaga online.

Hanya buat mereka yang pernah d tipu peniaga on9 n cara nak tebus duit balit dr c penipu.. Hari ini saya nak share cara untuk mendapatkan duit apabila buyer di tipu melalui transaksi online.
Senang saje dan dengan menggunakan cara ini, anda pasti akan dapat balik wang anda…

1. Tak Perlu Update Facebook

Apabila dah kena tipu, 1st thing… Ini penting… Mesti ingat….

1st yang kita kena buat, JANGAN UPDATE FACEBOOK… Tak guna update facebook.. Takkan dapat balik duit punya…

2. Buat Laporan Polis

2nd, kita buat report polis.. Dalam report tak payah nak cakap banyak… Tak payah nak kata benda Tak sampai la kena tipu la ke ape2… Kalau awak boleh report kena tipu barang Tak sampai, seller boleh report kata dah sampai… & cerita ini Tak akan habis punya… Buyer cakap Tak dapat, seller cakap dah send … Mmg bukan tanggungjawab polis atau bank nak selesaikan masalah ini… Diorang Xde kerja lain ke? Takkan nak settle kes mcm ni je… So biasanya diorang Tak follow up… So ape kita nak buat?? Dah lah kena kencing… Bazir masa dan bazir petrol pulak sekarang…

3. Isi Laporan Untuk Tindakan Bank

3rd, masa report tuliskan sahaja, SAYA TELAH MEMASUKI WANG KE ACCOUNT YANG SALAH, REPORT INI BERTUJUAN UNTUK RUJUKAN PIHAK BANK. Report ini kena buat sebab Tak buat, bank pulak Tak layan….

4. Pergi ke Bank

Bila dah buat report mcm ni, teruskan ke BANK dan tunjuk report, biasanya, BANK AKAN MENGARAHKAN PIHAK BERKENAAN UNTUK MEMULANGKAN WANG KEPADA ANDA…

Ramai yang akan tanya, ehhhh… Boleh keh macam ni? Saya silap bank in bukan salah sesiapa…
Jawapannya PASTI BOLEH… Kalau orang salah bank in 20,000 kat account kamu, kamu ingat Tak payah pulangkan ke?? Ingat boleh withdraw guna duit tu pastu update FB “YAY!! Ada orang tersalah bank in kat aku 20 ribu.. Best giler aku aku shopping beli banyak2 #VAPORSHARK” Mesti Tak boleh maaaa… Kena return juga mah… Kalau tak return, tunggu la Surat mahkamah ke ape2.. Tapi saya pasti anda Akan balik balik wang anda…

Baca pula : Cari Handphone Hilang Dengan Mudah Tanpa Bantuan Bomoh

Tambahan

Saya telah mendapatkan pengesahan dari rakan yang kerja di bank. Beliau mengesahkan cara ini boleh dipraktikkan selagi ada bukti transaksi dari mangsa kepada saspek dan salinan laporan polis. Perkara ini perlu dilakukan dalam masa 48 jam.

Respons Pembaca

berkata tentang ini

286 comments

  1. nak tanya laporan tu buat kat balai polis ke nak buat dekat bank..sebab sya bank in duit..lepas bank in seller senyap dh 3 hari masuk hari ini

    1. Saya nk tnya . Tp caci tmpat untuk coment xjumpe so saya tnya kt reply ni . Tumpang ye . Saya ada bankin untuk keje parttime tapi sdah satu migu tp xsmpai 2 keje bleh ke saya buat report sdah 1 migu

  2. Pembetulan

    Bohh.kalau pegii buat report dan hri tu jga kita pegii ke bnk.Adakah duit tu kita dapat hari yg sama.??

  3. salam tuan,

    saya syahirah.
    saya terkena penipuan online
    sekarang saya dalam perjalanan nak buat report polis.
    kalau saya cakap saya tersalah masuk akaun. then esok g bank bank cakap camne boleh tersalah. mesti transfer kat orang kenal. cmne?
    mintak pndangan tuan.

  4. Kalau kita buat macam tu orang yg punya akaun bank tempat bank in xkan kenakkan kita balik x….coz ada perbualan d antara buyer ngan penipu…

  5. Maksudnya masa report tu, ckp je dah beli brg pastu brg tk smpai, pastu ckp mungkin dah tersalah bank in kat org lain. Mcm tu ke? Ckp camtu ke kat mase buat report?

  6. Saya dah buat sme ape yg tuan suruh.. tapi last last dia ckp kene tunggu dpt consent 3rd party untuk transfer balik.. and dia ckp kalau sebulan..sebulan la.. hari ni adalah hari yg menghampakan saya. Mana nak cekau 4k saya

  7. seller saya dia cakap barang ad problem n xleh di jual lepas saya bank in duit, then saya mintak refund pastu dia asyik nanti nanti je.. nak buat report ke cemana ni. dah 3 minggu ni

    1. menurut pegawai bank yang memaklumkan kepada sy, kalau dah ada repot polis dan bukti transaksi berkaitan kes, dalam masa 48jam dan duit masih ada dalam akaun saspek, bank sepatutnya dah boleh keluarkan duit tu dari akaun saspek.

  8. Sy baru je kena tipu kat mudah. Beli kereta b/in rm500. Smpi sudah penjual tk muncul di tpat yg dijanjikan. Bg alamat umah pun alamat yg tk ujud. Esok raya korban. Bank semua tutup. Sedih.

    1. bawak bukti transaksi ke balai polis untuk buat report.
      gunakan report utk ke bank. lampirkan sekali bukti transaksi tu kat bank dalam masa 48 jam.
      method ni sy tanya kawan saya yang kerja bank. memang dia boleh tarik balik duit tu sekiranya dalam akaun saspek ada jumlah yang dimaksudkan.

    2. Salam, mcm sy ney da smgu baru tau dye penjual tipu..bleh lagi wat report ph g bank ckp slh bank in duit..?? Bleh ke admin

  9. As salam. Kalau dah a few months still boleh buat report ke ? Dia ada janji dengan saya nak refund balik tapi sampai skg dia senyap. Bila call tak angkat

    1. Hi saya nk tanya. Ada but transaksi pd 5/12/2019, beberapa hari yg lepas. Tp isnin baru saya dpt masa utk buat laporan ke bank. Adakah bank akan ambil kira kes jika transaksi adalah 3hari yg lepas?

  10. as salam..saya telah kena.tipu penjual online kt mudah..mula 2 dia cakap bank.in 600..selepas itu dia cakap bank in lagi 430 untuk insuran dan gst fee..lepas itu saya bank in..dia cakap lagi kena bayar rm1000 untuk pelepasan cukai dekat airport..lepas itu sy check dekat internet yang penjual ne adalah penipu..saya mahu pendapat pihak tuan bagaimana cara saya mendapat duit saya balik?semua slip bank saya simpan

    1. Nak tanye nie spe nme scammer tu ye…sye rse sye kne tpu jgak laa…and ape patut sye buat..??boleh ke guna cara tu klau dh lebih 48 jam..??

    2. Nak tanye nie spe nme scammer tu ye…sye rse sye kne tpu jgak laa…and ape patut sye buat..??boleh ke guna cara tu klau dh lebih 48 jam..??

  11. Spti yg tuan cadangkan semalam sy ke balai buat report seperti yg diajar. Pagi td sy ke bank dgn harapan yg brkobar. Tp apa yg sy dpt… bank tk terima kes sy. Dia nk sy buat offical letter dan masukkan sekali penama sebenar org yg sy nk b/in. Diorg akan buat siasatan klu no acct hmpir sama. Mana mgkin akaun penipu tu ada persamaan/hmpir sama dgn no akaun yg sy nk bg! Nk bg no akaun sape? Lg satu pgwai bank tu sndiri bgtau klu kes mcm ni harapan sgt tipis utk dpt kembali duit tu. Mengikut sistem duit tu pun dh dikeluarkan. Sedih sggh. Utk org ssh mcm sy rm500 tu bsr. Mmg sy menyesal dan tk akan percaya lg dengan seller kereta di MUDAH.

  12. As salam, sy pun sudah terkena tipu 3 hari yg lalu. Habis lesap 7k , kena tipu hidup-hidup. duit sudah transfer, barang tiada, penjual pun terus menyepi , dan sy dapat susah. kepada pandangan saudara/saudari , tindakan apa yg perlu sy buat. Dah buntu fikir.

  13. Saya kena tipu sampai RM1500 🙁 masa mula2 baca komen ni dah cukup yakin sekali ada komen cakap tak boleh pulak..em 🙁

    1. Lain bank lain kerenahnya. Dah cuba ke? Jangan terus percaya dengan komen org lain. Cuba dulu baru puas hati dari tak buat apa2.

  14. Saya pun dah kena tipu dengan sorg cina melalui mudah.my . Tapi saya membuat bayaran melalui online M2u . Boleh ke saya tunjuk bukti transfer melalui screenshot transfer saya tu ?

  15. Saya beli hp utk anak…rm630..5.10.2015…sampai sekarng tak dapat hp tu..masi bolehkah buat laporan polis utk bawa ke bank

  16. Saya ade beli fon utk adik sy, sya bank in ari ahad lepas dia kata isnin dia bgai by hand but smpai skrg tade bila ditnya dlm seminggu ni, katamya kemalangan lah dlm perjalanan ke rumah sy . PAStu nk pos je bila minta no trak . Dia teruss block smua media sosial dia ..no fon dia pun terusa ta boleh ditlfon .. dh buntu dh , boleh ke kalau ari nie pegy balai polis ckp terlsh bank in dh seminggu lewwat dlm 48 jam

  17. Assalamualaikum. Saya nak tanya. Kalau resit bank in tu hilang still boleh buat report tak? Saya baru bank in dua hari yang lepas. Sy beli iphone di instagram. Dia tipu sy 1.5 k. Terus block wasap saya.

    1. banyak tu 1.5k? kalau kat CDM tak tau la camna nak recover. tapi kalau online boleh dapatkan balik receipt tu. apa2 pun boleh cuba. kes2 penipuan memang sepatutnya dilaporkan kepada pihak polis.

  18. Saya telah ditipu di mudah.. then saya nak buat laporan kat polis.. yg saya kena tipu. Or tersalah masuk kn duit?.. pastu perlu saya pergi ke bank dulu ke untuk bertanye. Bleh refund atau tak? Ke buat laporan polis then baru bleh refund..

  19. sye baru kena tipu dkt mudah.my..sye nk bli note3..lps deal ngan pkcik tu..sye teruss bnk in duet ari sbtu lps..dye ckp hari isnin ntii pos..tpi pgi isnin tu sye call teros xdpt..dah buat report..tpi dlm report sye ckp kena tipu..pstu ntii sye g bank nak ckp slh bnk in ke atau kena tipu..( bsn act no..1012629000138262 nama pkcik kader muiden bin mohamed sultan ) penipu tua nk mamposs..

  20. sye dah g bnk.bnk ckp mmg dah ramai kena tipu dgn pkcik tua nii..nii details peribadi dye..
    * kader muiden bin mohamed sultan
    * no 7c – 1 jln 19129 petaling jaya 46300 selangor..
    * three globe enterprise(kdai fon tmpt dye krja)
    * 0178774929(ni no lain bnk bgi kt sye)
    * 0105173020(no dye guna utk tipu sye)
    harap semua ambil perhatian,b’hati2 dgn penipu tua nii..1hari dye bley dpt seribu lbeh dgn menipu..sama2 kita cri penipu tua nii..

  21. salam ,admin tlg delete laa komen sye tuu ..sye buat cmtu pon slh jgak …hrp sgt tuu admin .sye komen cmtu sbb perasaan tgh emosi..

    1. Hai. Nak tanya. Saya pun kena tipu dgn pakcik tu. Baru je. Nnti buat report bgi details ni ke ? Dia kata dia tinggal dekat penang ? Aduhh sedihh

  22. saya baru kena tipu rm1000 dari bicycle buy sell.com saya dah buat report tersalah bank in duit. besok hari isnin baru maybank bukak. kita tggu la apa respon dari pihak maybank boleh tolong ke tak. saya baru call customer service maybank katanya kalau jadi macam ni, dengan report polis pun pihak maybank cuma boleh call pihak yang terima duit tu suruh transfer balik duit ke saya dan kalau dia tak mau, mmg tak boleh buat apa2. sedihnya dengar

    1. Sepatutnya bank mmg boleh tarik balik duit kalau kita ada bukti duit tu transfer dr akaun kita. And polis boleh gunakan kuasanya utk arahkan org tu pulangkan balik duit.

  23. mcmana nak suruh bank/polis arahkan org tu utk pulangkan balik duit tu, sebab saya tengok polis mcm x layan kes mcmni. even kalau nnt saya dah dapat details org tu tinggal mana n ic dia sekali pun. kalau polis buat tak endah je, susah juga kan.

    smlm time first saya dtg buat report kena tipu dgn seller blah2, pastu polis tu tye saya balik, ‘so, apa tindakan kamu lepas ni?’ haha. so lepas tye kawan saya, diorg ckp baik buat report tersalah transfer, so malam tadi sy datang balik bincang dgn polis tu and dia bagi saya edit report tu. rasanya
    kena cable org dalam bank atau polis jugak baru selesai kes mcmni..

    tp kalau tak dapat balik duit tu,saya anggap tu bukan rezeki saya la, huhu

  24. salam, saya dah ke maybank siang tadi,jumpa manager. mmg betul pihak bank tak boleh buat apa kalau kita dah buat report tersalah masukkan duit pun. manager bank tu dah jelaskan. even kalau ade baki 1000 duit saya yg kena scam dalam akaun dia tu pun mmg pihak bank tak boleh tarik sesuka hati tanpa pengetahuan si scammer tu. bank cuma boleh call scammer tu minta pulangkan duit dan kalau dia xnak. mmg bank xleh buat apa. manager tu ckp saya kes mcm ni mmg dah byk n xleh buat apa. dia check baki dlm acc scammer tu rm1 je, dia dah keluarkan duit saya bank in 10 minit lepas saya bank in tu. mmg dia dah standby. and dalam hari yang sama bukan saya je kena, sebab nampak ada lagi tiga-empat org cash deposit rm1000 dalam acc dia pada hari tu. mmg celaka scammer, sehari buat duit rm4k. langkah saya lepas ni, nak proceed ke tribunal pgguna. tapi dah call n diorg ckp nak bukak kes kena tau details, alamat, ic, no fon org tu, masalahnya maybank tak nak share!. mana lagi nak dapat details pemilik acc ni??

    1. Saya telah ditipu dan sekiranya kita tlh bank in ke acc yg sama byk kali bt repot polis dan pergi ke bank adakah mereka akan terima tp kes saya ni minggu lps

  25. Tumpang tnye. Pihak polis memang xboleh buat apa2 ka kalau even kita dh ada maklumat mengenai penipu? No account cth nye or nombor telfon almat nama dll. Kalau macam tu penipu bebas je la dng keslhn tnpa di kenakn tindakan? Pihak polis mmg xlayan kes sebegini ke?

  26. sy nk tanya kalau dah lebih 48 jam blh buat report lg x?sy bli iphone kat mudah..rm2k lak tu…dah la yg tipu sy mnyamar sbgai angota polis..sy dah mntx no badan..dia ada bg alamat..tp mcm xwujud je alamat dia…mcm mn ya sy nk buat..sy pun dah kusut ni…

    1. Report mmg boleh dibuat bila2 masa.. cuma xtau la pihak bank terima atau tak kes camni.
      Dgn nombor akaun yg dia bagi tu sepatutnya polis boleh trace siapa penipu tu.

  27. Salam,
    Tumpang tanya, kalau dah lepas 48jam contohnya dah 4 Bulan dah Still boleh nak buat report mcm tu ke ? sebab saya beli iphone kat dia ne rm1,760.00 ( pre order 8 week ) tapi lebih sebulan tunggu, nak buat report kat polis ngan bank tu mcm mana eh ? Boleh ke try yg mcm admin buat tu ?

    1. Wasalam lin.. Kalau ikut kata member tak boleh. Tp kes awak ni kes lain. Daaripada x buat apa.. Ada elok pegi wat report.. Harap polis boleh buat sesuatu.

  28. Sya kena tipu . Rm300 . Bank trus dia off phone .. tapi saya ada no ic & gmbar dia .. report mcm mna yg perlu sya buat ? Tolong sya plss

  29. Salam. Saya ada beli phone hTC One M8 tapi online dari Mudah. Nak dipendekkan cerita,invoice yg penjual berikan dkt saya cuma sye kena bayar harga phne tu je. Tapi lps je sye dah bayar utk phone tu. Tiba2 dia mintak duit untuk cukai kastam Singapore. Saya pun terkejut,dia kata kalau tak bayar rm1400 tu maka duit utk phone saya tu burn mcm tu je. Lps tu dia mintak lgi rm900 utk cukai clearance. Lps tu dia mintk lagi rm300 utk passport skrg malam tadi rm200 utk kastam stamp dkt saya punya barang lps tu dia kata DHL akn smpai hari n 16/12. Tapi tetap tk smpai guna DHL. Dia kata DHL akan refund balik total duit yg saya byar utk kastam Singapore,bila sye check dkt Kstam Singapore mmg betul lah duit tu dia refund. Persoalanna penjual tu bertindak mcm penipu,patut ke saya buat report kemudian pergi bank ? IC/gambar/permit Kerja dia saya ada. rakyat Malaysia yg bekerja di SingaPOre

    1. Kes awak sama mcm saya.. barang awak dah dapat ke.. tau belum..?? Syarikat apa di singapore.. global net ke..?? Perlu ka saya buat laporan atau tunggu barang sampai..

  30. maksud encik,saya pergi ke balai Polis tu utk saya buat report SAYA SALAH MEMASUKKAN WANG KE AKAUN BANK YG SALAH ke atau tunjuk terus IC/gambar/permit kerja beliau tu ?

  31. so mcm mana ye encik saya nak mula masa buat report tu ? nak saya buat report pasal penjenayah tersebut memandangkan maklumat penjenayah mmg ada dekat saya atau saya buat sajee report yg SAYA SALAH MEMASUKKAN WANG KE AKAUN BANK YG SALAH utk rujukan Bank ?

    1. sorry to hear that… tapi sekurang2nya cik ain hamzah dah report. kes cik tu mungkin boleh dijadikan statistik untuk pihak berkenaan ambil tindakan.

  32. Nak tanya…Boleh ke dapatkan wang saya jika saya tidak ada akaun bank berkenaan..contoh..saya bank in ke akaun cimb penipu.tapi saya tidak ada akaun cimb. Boleh ke pihak cimb transfer ke akaun maybank saya jika wang tu boleh ditarik dr akaun cimb penipu tu?

  33. Hi nak tanya, saya ada beli album kpop dekat satu igshop ni. Duit kene tipu bukanlah banyak sangat rm145 je tapi masih ditipu kan? penipu ni licik sikit sebab no account bukan yang dia punya, dia guna no acc igshop lain pastu bila cust dah bank in dia akan ws owner acc sebenar tu kata dia tersalah bank in so nnti owner to bank in lah duit dlm acc real dia. so macam mana nk buat report kalau no acc tu kepunyaan orang yg tak bersalah. boleh ke detect nombor telefon dia guna gps? sebab satu2nya bukti saya adalah nombor telefon lama dia yang tak aktif, dia dah tukar nombor so chat ws dgan dia dh hilang. ada harapan tak ni? help me T.T

    1. Mana mungkin dia boleh cakap tersalah bank in? Dia ada resit bukti bank in? Atau bukti transaksi online?

      Sebab tu kena pegi report, tgk siapa lagi genuine.

  34. Dh hantar report polis n slip cdm kt bank..n then pihak bank cakap “kami tak ada hak untuk menarik balik wang dari pemilik akaun yang encik masukkan tu, melainkan pemilik tersebut memberi feedback untuk menyerahkan kembali wang encik”.. Mmg sampai bila2 takkan dpt duit tu klau nak tunggu feedback dari penipu..Tidur xlalu makan xbasah mandi xlena rm1k lesap.. ada cara lain lagi tak admin??

  35. Saya pun dah follow step ni then pihak bank bg feedback yg sama mcm Shah. Kita dah ambil langkah untuk report polis. Saya cari alternatif lain dgn buat tuntutan di tribunal pengguna. Pihak tribunal akan bawa kes ni ke mahkamah untuk bual bicara dan kita bawa sekali bukti penipuan tersebut. But before buat tuntutan kena tahu dlu nama no phone no ic dan alamat si penipu untuk tribunal contact penipu dan panggil dia ke mahkamah. So ni problem saya, ada siapa2 tahu mcm mana nak dptkan details si penipu based on bank akaun nombor ? Appreciate ssngt bg sesiapa yg dpt bantu

    1. Dah repot polis kan? Sepatutnya bank dgn polis dah boleh dapat nombor ic senang2 je. Tp kalau diaorg tak boleh provide pun sepatutnya tribunal pengguna atas kuasanya boleh dptkan semua detail tu berdasarkan no akaun yg kita ada. Mereka tak boleh paksa kita sbg org awam utk dptkan maklumat tu sbb ianya salah. Nanti xpasal2 kita plak yg kena siasat camna boleh dpt no ic org.

  36. Saya nak minta pendapat, saya ada beli barang dengan peniaga online, jumlah dalam rm3k. Seller kata dia ada pos, dan sy check tracking mmg ade, tapi last update di tracking tu 30Dec2015. Sy buat laporan pada customer service dan pergi ke poslaju berkenaan dan mereka kata barang berkemungkinan hilang, sy call untuk rujukan pada pihak tribunal, mereka kata urusan pos adalah tanggungjawab seller sampai pembeli mendapat barangan yg telah dibayar persoalannya, seller refuse untuk refund sehingga poslaju bayar ganti rugi pada dia. Boleh ke sy buat report polis ttg kes ni, dan ape yg sy perlu laporkan, sbb seller ugut sy akan tanggung malu sbb report melulu, masalahnya seller enggan mengangkat call dan berbincang, dan seperti menyalahkan saya sebagai penerima yg tidak concern ttg parcel sy. Dia turut menyatakan yg dia punya bukti kukuh dia sudah pos barang, sy juga telah mendapat pengesahan bertulis yg sy belum menerima barang dari pejabat poslaju. Dalam kes ini, siapa perlu bertanggungjawab, boleh ke sy menuntut hak sebagai pembeli yg tidak menerima barang, (seller tidak membeli insurans barang dan agak rumit utk mendapar ganti rugi bayaran rm3k)

    1. Fuyo 3k tu. Kalau tribunal kata semua t/jwb seller sepatutnya seller la patut bertanggungjawab (insurans). Jadi boleh dapatkan black&white dr tribunal yg mengatakan barang itu adalah t/jwb seller. Lepas tu baru boleh buat aduan kepada seller yg dia pun merasakan dirinya tak bersalah.

      P/s: member sy bgtau kne tipu ngan kes negro. Rm8.9k dalam masa 12 jam sahaja.. Perghhh..

  37. Bak kate ppatah..mlayu mmg salu kne tipu..aku mmg xcaye dripda dlu beli scra online ni..pgajaran, buat la study dlu sblom buat ape2 kptsan mmbeli brg, better bli kt kedai biar mhal skit asal xrugi smpai beribu..dh jdi cmni xde guna nk mratap..

    1. Apa boleh buat. Kekadang orang yg hebat mcm aku pun leh tertipu. Hehehe maklumla modus operandi penipu ni sentiasa diupgrade dari hari ke hari.

  38. Pada saya, dah 2016 ni buat report sbb tersalah bank in tak relevent lagi. Sbb pihak kata akan call tuan punya akaun untuk pulangkan semula, kalau diorang terbuka hati nak pulangkan semula alhamdulillah rezeki anda dpt balik tp kalau diorang taknak ? Kita tak boleh ugut sbb based on report tersalah bank tp dia boleh buat report dan tunjuk bukti kita mmng bagi pada dia. Jadi saya sarankan pada mangsa semua terus pergi report polis dan jujur ceritakan dari awal sampai habis bagaimana kena tipu. Selepas buat report mintak polis keluarkan head letter untuk rujukan pihak bank bg maklumat tuan punya akaun penipu tu. Lepas dapat no ic, alamat dan no phone, terus pergi ke tribunal pengguna dan failkan borang 1 berharga rm5. Kalau nak bincang secara baik pergi ke rumah dia terpulang pada anda, tp penipu ni takkan mengaku dan diorang dah prepare awal. Jadi proceed jer dgn tribunal pengguna sbb dah dpt semua maklumat penipu tu. Nnti kes ni akan di bawa ke mahkamah untuk perbicaraan. Bawa semua bukti transaksi dan conversation whatsapp. Bawa penipu ni terus ke muka pengadilan biar diorang rasa. In sha Allah dgn cara ni anda akan dapat semula wang anda and mostly penuntut menang sbb ada bukti transaksi. Hakim akan suruh pihak penentang(penipu) supaya kembalikan wang kita dalam tempoh 14hari jika gagal, lahanat tu akan di denda rm5k atau penjara 2 tahun atau both. Semua ni pengajaran buat kita semua, kalau tak kena taklah kita belajar kan. Ada barang baru beli and better buat cod.

  39. Salam…sy ditipu peniaga online untuk dapatkan pelanggan untuk beli brg…
    Bila dpat duet pelanggan tu sy bank in ke akaun pemiaga tu..tpi pelanggan ramai dan resit berlainan…boleh kew buat report??

  40. Sy ditipu untuk dpat kn pelaggan..bila duet pelanggan dh bank in tpi pelanggan tak dapat brang nk beli.pelanggan ramai resit pn banyk…boleh kew??

  41. As’salam…sy nak tanya,ada tak siapa2 sini kerja bank? Kalau kita buat report tntg penipuan utk ambil mklumat lnjut penipu tu,pihak bank akan bgi maklumat peribadi shja atau dgn statement bank penipu tu sekali? Maksudnya statement bank 3bulan terkini utk tengo transaksi kluar masuk duit org tu..

  42. Salam. Hi . Macam mana eh nak buat kalau sy dah bank in kan 5hari yg lepas then sy tambah lagi payment 3 hari yg lepas , then dia cakap nak pos hari isnin sekali semuanya. Sy tunggu selasa tak sampai lagi barang , rabu pun tak. sy just contact dia kat wechat . Sy text dia senyap je . Perlu ke sy buat report ? It’s about 5k 🙁

  43. sye baru kena tipu dkt mudah.my..sye nk bli iphone 5s 16gb rm800.. tapi dia pesan aku bankin rm750 jew murah diew ckp .. katenye stay kat labuan tapi haram tak reply text n call aku .. bangsat la diew .. mati mmg kubur tak terime sebab PAHALA MENCURI BNYAKA SGT..ni no bank bankin ( bsn act no..1012629000138262 nama pkcik kader muiden bin mohamed khan ) penipu tua nk mamposs..

    *remark scroll punya scroll terjumpa post amirul october kene tipu ni aku bln april FOOL LAH SANGAT KENE TIPU DAH >> [email protected] GAJI AKU 🙂

  44. Name Sye peter
    Sye nek tipu 300…kenal nak beli hp…untuk adik Sye…..mcm Mane Sye nak dapat duit Sye blk……dah satu bulan….Sye ad no akuan bank…pentipu itu…dg name….. no fon pun ad kt Sye…..blh tolong tak

    1. untuk kes encik, boleh terus report polis. Polis boleh ambil tindakan tu. Sediakan sekali bukti pembelian dan transfer tu. kalau ada bukti sms atau whatsapp adalah lebih baik.

  45. assalamualaikum.cik adzril,sy nak buat pinjaman ah long.tp ah long minta bank in duit sebanyak rm500 untuk proses pinjaman, dan bank in kan kepada peguam.jd bila sy da bank in kan duit,sy call ah long terus tak ada jawapan apa2,sy da call banyak kali,tp tak jawab,jd sy da tau sy kena tipu.jd bagaimana untuk sy ambik tindakan dan bagaimana untuk sy dpt kan duit sy balik.hal ni berlaku semalam.minta tolong beri cadangan.

  46. Assalamualaikum..wbt dan Selamat Sejahtera,
    Bulan lepas saya ada transfer menggunakan maybank2u untuk join 1 program…yg katanya dlm masa sebulan saya blh dpt bonus dan modal saya balik,malangnya apabila tiba masa yang dijanjikan tak da apa pun,jgnkan bonus,modal sy pun lesap dan org tu pun dah hilang tanpa jejak.transaksi tu pulak melalui org ketiga.Selepas sy baca posting ni sy terus ke balai polis berhampiran.Teruknya kena soal siasat,mcm mn boleh silap ..bla bla bla..pening nk jwb.So hari ini pergi ke bank untuk report salah masuk akaun dan bawa bersama report polis,tp manager bank tu nk kan no akaun yg betul,mana mungkin nk cari yg hampir2 sama,kata manager bank tu lg,phak bank tidak boleh buat apa2,selain call dan suruh pulangkan.apapun terpulang dekat org tu sama ada nak pulangkan atau tidak…
    Saya bukan org senang,mana la nak cari rm4k saya tu balik..

    1. skim atau program skrg mmg banyak… untuk kes ni bukan urusan jual beli. Pihak bank skrg pun mungkin dah tak nak layan alasan salah bank in.

  47. Salam. Saya telah ditipu oleh seseorang di mudah.com. habis rm420 saya kumpul . saya guna acc kawan saya dan acc saya nak transfer duit tu kat penipu tu. So , sekarang saya nak buat report polis tu nak tulis macamana ? PErlu ke saya bawak kawqn saya sekali jumpa pihak bank ?

  48. Salam, admin sy kena tipu rm160…dr seller kt mudah.com. hr jumaat leps sy dh buat bankin tranfer [RHB TO MAYBANK] sy dh tunggu beberapa hari barg tk smpai2 then SMS plak tk de respond…Resit atm tranfer sy msh simpan lg…detail cpenipu nie [maybank – 1580 5172 3073, izawati rahmat, tel no.019-543 9326] die duk kat area trong perak…

    so mcm mna? buat report polis then pergi kt bank yg mana satu? rhb or maybank?

  49. slm admin,klu nk buat report polis nk bgtau kna tipu or mcm mna? lps buat report trus pergi kt bank or tunggu tindakan polis? minta pencerahan…wslm

  50. asalamualikum…sy ada beli hpon note kat mudah.com…dia suruh bank in rm100 pas bank in dia akan pos n bg no tracking..ni da seminnggu sy mnunggu pos sampi tp xad pn..bila tanya mana no trcaking tp dia terus senyap call xdpat/whtsup xbalas…macam mana nak dapatkan balik duit tu…sya bukan org senang

  51. Pingback: Idea Hebat Lelaki Ini Elak Orang Suka Meminta Hutang - Best Blogger Network
  52. Hi. Nak tanya kalau mangsa cuma ada nombor akaun bank penipu, boleh ke mangsa jejak alamat peribadi(alamat rumah/no telefon) si penipu?

  53. Saya juga terkena dgn penipuan online

    Aishah
    014-2716110

    MOHD HAFIZ BIN BAHAR
    MAYBANK
    154026650665

    dah buat report dekat polis, esoknya pegi lah maybank, maybank xleh proceed sbb die mmg xde cara lain, selain drpd mintak jasa baik org tu utk pulangkan duit tp still maybank xnak call kan jugk… so, mcm no point je buat report smua bagai… huhu knp pihak maybank macm tu ye??

  54. Tipu ja cara nie.. X berkesan pn.. Bank bgtau cara nie x bole pkai.. Kna bt report polis & bgtau hal sebenar sj.. Penyangak yg setan tu senang lenang dpt duit haram… Sy x halalkan manusia tu..

  55. salam semua.. sy ada kena tipu gak rm320.. mula2 sy bank in pda 10/06/16 rm220.. pada 15/06/16 sy bank rm100… sy membeli hp… phone sampai tp rosak plus takda bateri.. sy berusia 17 tahun.. mak ayah takda kat sini… mcm mana ya?? tlg sy???

  56. Hai..saya dah bankin dekat 2minggu rasanye boleh lagi ke?sbb dia asik postponed barang tk pos2 duit dah amik

  57. Ada seorang lagi kaki penipu. Tok Batin konon. Tapi nama Fazlina Binti Radzua. Bulan puasa makan duit orang. Saya tak akan halalkan sampai bila-bila… tengok sampai mana selamat hidupnya dengan duit haram.

  58. Salam..semalam sya baru ja kena tipu…1.6k..sya tranfer dkat acc dia 1.6k cimb…soalan sya…kalau sya wt report..sya nak kena pergi bank yg mna…cimb atau rhb…sbb sya pkai bank rhb…so sya tranfer dari rhb ke acc cimb dya…??mohon perjelasan

  59. assalam, saya pun penah kene tipu, saya cuma bgtau org tu supaya dia pulang duit saya diakhirat dgn sebahagian pahala dia,

    itu sbnrnya saham kita disana,

    polis? polis pun lebih kurang penyamun (segelintir je)

  60. kalau sy dah bank hari ni. sy tunggu seminggu tapi barang tak sampai².. nk buat report tapi dah lebih 48jam kan.. ke mcm ni. selepas buat report baru dia kira sebelum 48jam.. tak faham tentang 48jam yang nk ditunggu tu.dari selepas bank in ke? tolong beri penjelasan

    1. 48 jam tu sekiranya buat report kt bank..tapi skrg bank tk lyn dh…nk tnya kes mcm ni dh dpt selsai ke blom

  61. Baru lepas lena tipu beli phone kt mudah..harga 200, tpi bnk in 150 je..walaopun ia bernilai 150 ..tapi amat besar bg saya..nk wt report polis ponnn..rasenye polis mcm tk endah je dgn 150..minta pencerahan dari sesiapa 🙂

  62. assalam klau kite bankin duit kt hong leong bank lps tu buat report kn…lps buat report tu kne prgi hong leong bank jgk ke

  63. Saya dan kawan – kawan pun kena tipu dengan penjual online preordered telefon melalui Facebook …total kerugian hampir rm300 k….total mangsa yg ditipu lebih kurang 200 org…ada yg melalui agen dan ada yg terus bank in kepada penipu tersebut…nama penipu tersebut: jaliyah Ismail…no akaun maybank :162021602567…no telefon :014-8560145—-penipu ini menggunakan nama syakirah gadget

  64. Saya pun telah ditipu juga dekat mudah.my bulan puasa pulak tu saya beli phone, katanya jual halal la manis sungguh ayat dia bila dah bank in haram barang tak sampai2 dah dua minggu aku tunggu hilang mood raya aku haih rm 300 lesap begitu sahaja nasib baik ada no acc penipu . gambar & no tel harap2 polis dpt bantu aku

  65. Saya pun terkena…jaga2 la klu bank in or transfer to HAZMI HUSAINI ENTERPRISE no cimb bank 8602530222 yg menjual smart pendrive di facebook….mujur rm50 je…huhu

  66. Susah nk buat report polis mmg tak layan..pengalaman kawan sy yg di tipu oleh individu yg menjual pre order telefon….jika di kira kerugian beliau hampir 6k….penjual tersebut mewujud kan group whatssApp utk mereka yg membeli telefon dari beliau…tapi bila di tanya….tiada balasan… ramai yg telah ditipu oleh individu tersebut….individu tersebut menggunakan akaun maybank atas nama jaliyah binti Ismail….no acc 162021602567….

  67. Admin…saya bru saja ditipu satu kedai emas ni..bli online..KEDAI EMAS (EMAS MURAH)..rugi rm1400 …sy brurusan dgn dia mlalui fb pd 16 julai..dia kata nk poa gelang tu pd 19.7 ptg..sy mnta no.tracking tak bagi2.tghri jumaat sy bgtau lgi brg tak smpi.dia kata tggu smpi ptg..lps tu nk mesej dia blik kt fb tgk fb dh kna block..cari2 fb dia pun dh delete..sy dh buat report polis pgi tdi.polis kata try g bank isnim depan..buntu rasa..bila tgk dr thun 2013 lgi dia byk kes mnipu online..LADYLEN BINTI JAIS..ORG SABAH RASANYA SEBAB TGH IC ANGKA 12

  68. Saya pun tertipu membeli hp kat mudah..walaupun x mahal pun sakit hati.tpi da5m dok berjaga takut ditipu terkena.pandai duit kita nk suruh bankin cepat2.cerdik2 penipu tu kena dgn aku gak.
    Caranya aku sblm bankin aku minta no acc aku saja kata ofline dan ada acc bank lain tu dah bukti kan.dua acc aku ada tpi nama x sama kata acc adik dia ok ja.lpas dah bankin aku suruh dia bg traking number yg dia pos melalui whatssap.dia bg traking dgn tlis detail aku.tpi dtail dia x lengkap.dan x ada cop dari tempat penghantaran.aku masih diam ja.tapi memang asa ditipu.aku smak la traking tu haram x anta dan number traking blm digunakan.tpi bla tanya penjual dah anta.ok xpe esok ja aku cl tempat dia pos x ada gak x sah number traking.k aku dah naik tanduk dah.cl x angkat msj x dibls.tpi kat mudah tu segala maklumat aku dah screntshot.dan x padam satu pun apa dia anta bukti2.seperti dijangka aku tgk blik kat mudah dia padam.aku senyum ja.aku x ckp byk dah hari ke 2 kan.terus ke balai report.senang ja jgn kata kena tipu bila report.aku kata saya terpedaya dengan kata manis dia.kalau kata tipu polis pun buat xtau ja report tu.sbb tak ada akta kes penipuan.lps tu aku bank.tpi pihak bank pun x blh hold duit tu.dia hanya cl atau hantar surat ke alamat penjual agar memulangkan.pihak polis cl mybe dia buka hp dan bank.jikalau semua tu x berjaya kpdknkk la..sdiakan bukti cukup dan teruskan aduan.kena ajar sikit penipu ni.
    Nak dijadikan cerita ptg tu pejual cal dan pulangkan duit aku.minta maaf dan suruh tarik report.masa tu bulan puasa bulan mulia aku ttarik report slpas dia memulangkan duit aku.hahaha panjang aku tlis sbb sakit hati kena tipu ni.

  69. Saya menawarkan diri saya untuk menjadi orang tengah dalam urusan jual beli online ni. Saya pun mangsa penipuan dan saya dapati bahawa perniagaan seperti ini tidak ada siapa yang kawal dan malah pihak polis atau bank tidak pernah pun ambil.tindakan. Siapa yang berminat untuk jadikan saya orang tengah dan mendapatkan maklumat dengan lebih lanjut sila hubungi whatsapp saya 01116177897. Niat saya nak membendung penipuan online ni agar kes jenayah yang tak pernah ada tindakan seperti ini dapat kita elakkan… Sekian terima kasih.

  70. macam saya, kena plak berlainan bank. dari acc sy MBB ke seller penipu acc CIMB…
    dah buat laporan polis, nak hantar ke maybank berhad dorang tak nak+tak dapat bantu.
    Minta saya rujuk CIMB bank.

  71. Assalamualaikum… Saya baru ditipu beli laptop kt mudah.my hrga 1.25 k…. Dye sruh sya bank in n sya da bank in duit tu… Lpas tu esoknya sya bkak whatsapp sya tgok dye mcm da block saya.. Sya mesej pon dye x balas.. Kol2 x angkat… Ap yg patot sya buat sbb sya perlulan duit tu…. Tlong respon

    Cimb
    7062370970
    Nazrul hafis bin ismail

  72. Terimah kasih kepada owner block niy ,sebab menberi cadangan kepada saya .hutang emas boleh dibalas ,hutang budi tak munking di dibalas . Saya doakan owner sihat selalu amin..

  73. Assalam, terima kasih sebab perkongsian anda semua menyelamatkn saya dari online scam.

    8 Ogos 2016, saya dpt seorang teman kononnya dari Syria dan perlu pertolongan utk pindahkn wang 4million uero ke Malaysia melalui diplomat.

    Kemudian hari ni ada seorang hamba Allah call dn nak hantar consigmeny ke rumah. kene bayar RM980 dn transfer ke akaun ni::

    Nasrul Hafis
    7062370970
    CIMB

    Setelah mendapat bantuan En. Google, Alhamdulillah,coretan anda semua membantu saya. Jadi, bye² scammer.

    Terima kasih admin.

  74. Terimakasih atas perkongsian. Saya hampir ditipu oleh org yang sama.

    Nasrul hafis bin ismail
    7062370970
    Cimb

    Scammer ni telah up kan iklan di mudah.com utk motor superbike cbr1000rr pada 27July 2016. Harga utk motor second taun 2009 tu diletakkan dgb harga below market value, hanya 14k. Apabila di tanya mngenai registration, road tax, plate number, scammer enggan dedah kn. Bila nak dtg tgk motor, scammer mintak rm1000 sebagai booking fee. Selepas bg no. Acc, scammer berulang2 kali misscall, bila jawab dia letak fon. Sy msg je dah transfer, dia call n dgr suara mcm nigerian. Sy google no. Account n terjumpa post ni. Alhamdulillah, trimakasih. Kene buat link utk list kan no. Account scammer. Harap admin boleh tolong. Sy da report ke mudah, perlu report ke polis ke?

  75. Salam, telah membeli barang , medela freestyle dari mudah.
    nama dia pun letak nama medela.
    saya call dia, dan message dia, tp dia x angkat dan balas message saya

    Harga RM 630

    tetiba, tak lama dia guna whatsupp untuk message saya
    tanya saya barang ni berminat tak.
    dia cakap barang ni double gift . so dia nak jual satu dengan murah murah

    saya cakap esok saya pikir lagi
    dia terus mintak alamat dan cakap tak nak pun tak apa sebab banyak orang nak.

    saya cakap simpankan dlu.
    dia mintak deposit 300

    saya pun bank in atas nama 157054840530 iskandar bin ibrahim (maybank)
    dan memberitahunya

    keesokanharinya
    dia suruh saya deposit balance 330 ke akaun abang dia, dan nnti abg dia hantrkan barang lepas saya bank in. no akaun Nasrul Hafis7062370970 CIMB

    tanpa soal saya terus bank in seperti dijanjikan .
    lepas je bank in. dia tanya saya, bank in akaun yang mana.
    saya jawab akaun nasrul

    lepas dia dia terus block. dan sampi ke hari ini. barang dijanjikan tidak sampai..

    bila guna telepon kawan tanya dia. still dia melakukan modus operandi yang sama.
    macam mana. apa yang perlu dilakukan

    1. saya pun dah terkene dgn modus operandi yang sama..saya rasa scammer yang sama..
      tp no. ac. lain Mohamad Kamal Bin Hamzah 7617361206 – CIMB
      so apa tindakan tuan yang seterusnya ya..?

    2. Salam, sy pun bru terkena dgn medela tu. Ya Allah.. Mcm mana ni.. Mmg bengang sgt.. Sy tak kesah duit tu sgt tp sy nk pastikan org yg menipu si kamal hamzah tu dpt balasan secukupnya. Ikutkan hati jahat, nak je gi bomoh anta santau kejap.. Geram lah. Bertahun beli online ni kali pertama terkena mcm ni..

  76. Suka diingatkan bahawa, report perlu dilakukan supaya pemantau terhadap maklumat dapat dilakukan.
    dan sekali lagi suka diingatkan bahawa, bank tidak mempunyai kuasa untuk melakukan pemindahan sesuka hati wang orang lain tanpa mendapat arahan dari mahkamah..

    kalau amoun kecil contoh bawah 5000 bank memang akan abaikan sahaja. kalau amoun yang besar contoh 200ribu bank pun tak akan memaklum kepada penipu untuk memulangkan duit tersebut, jikalau maklumkan pun still penipu yang lebih berkuasa dari mana mana pihak kerana hak mutlak pada padanya.

    salah besar pada bank jika bank terus transfer wang tersebut tanpa dapat perintah mahkamah, walaupun 1 ringgit

  77. encik, saya nk tya kalo kes penipuan seller onlin ni dah sebulan yg lalu. dan baru semalam ja lepas bergaduh dgn dia utk pulangkan duit boleh ke buat report polis?

  78. Macam banyak pla kes kat mudah.my ni. Sy pun bru je kena. 1.5k.
    Beli phone. Org ni mmg tak berhati perut langsung. Status kat twitter n instagram bukan main islamik. mmg susah nak cari org jujur kat mudah tu. Kalau betul nak beli jugak kat mudah, better guna cod.
    Harap2 rezeki orang2 yg ditipu semua ni semakin murah.
    Takkan ke mana scammers ni.

  79. Saya baru je silap transfer ke akaun yang salah T^T

    Dah call bank. Bank kata diorang akan buat report. Tapi Isnin saya kena pergi branch Maybank untuk buat lagi satu report.

    Perlu buat laporan polis jugak ke?

  80. Saya ada order phone 28/5/16 and bayar pada hari yg sama . Sampai sekarang tak dapat apa2 ,dah transfer duit lepas tu tak respon. Skrg dia da block sy . Kalau sy buat report skrg agak2 masih boleh lg ke?

  81. Saya dah transfer duit 1.6k kat bank orang tu sebab beli phone . Lepas saya hantar resit pembayaran , dia terus block saya . Agak2 kalau pergi buat report then pergi bank , bank layan tak . Duit saya boleh dapat balik tak . Mohon reply hm

  82. Saya dah transfer duit 1.6k kat bank orang tu sebab beli phone . Lepas saya hantar resit pembayaran , dia terus block saya . Agak2 kalau pergi buat report then pergi bank , bank layan tak . Duit saya boleh dapat balik tak . Mohon reply hm

  83. Assalammualaikum…

    Tahniah pada blogger.. semoga di limpahkan kesihatan dan rezeki berpanjangan atas perkongsian ini!

    Di sini saya ingin berkongsi details scammer utk iphone 6s.

    Account no : 163028955767
    Bank : Maybank
    Nama : Muhammad Azfar

    Harap pembaca blog berhati2 dgn insan ini.
    Cara dia mmg licik.. Sekarang masih berleluasa di Mudah.my.
    Saya harap pada mereka yg melihat post beliau, kita tolong sama2 siasat identiti manusia ini sebelum dia berleluasa.

    Dia akan bg details Iphone yg masih wujud.

    Serial no Iphone : DNRQJ0J6GRYF
    Model Iphone : Iphone 6S Rose Gold 64GB .

    Moga post saya dapat membantu pada orang lain.

    1. Ya Allah kenapa saya tak jumpa posting tuan awal2.Saya baru sahaj kena scam dgn dia semalam.Tuan,boleh share no phone pada saya?
      Sebab saya nak minta bantuan tuan ttg cara utk claim balik.rm1450 saya bank in pada dia dgn harapan dpt phone trsebut.Ini number saya,ws saya tuan jika free 014-2366273

  84. Assalamualaikum. Just nk share kpd semua supaya berhati2 dgn penipu ni:

    LIM JIT KEAN
    AMBANK – 8881-0141-89900
    019-2298215

    Tak dpt nk trace no ic sbb dia guna ic tipu. Br je kena scam semalam. Mcm kena pukau pun ada but whatever it is, jgn cepat percaya kt org. Silly me that i trusted these kind of people easily. Dah buat report kt bank, bank pun mmg takleh buat apa since it was an instant transfer. Saya doakan org tu mati kena lenyek dgn lori or mati perut kembung makan duit saya. Rupanya lepas google, dia ni dah byk tipu org. May u rot in hell sucker.

  85. PENYELESAIAN SEKIRANYA ANDA DI TIPU KETIKA MEMBELI SECARA ONLINE…
    pada 29hb Julai 2012 jam 11.08 pagi
    Assalamualaikum & Salam Sejahtera para pembaca.. Semakin hari semakin banyak kes ditipu dengan seller online.Di sini Lola Anna Shoppe ingin memberi tips, ape yg perlu anda lakukan sekiranya membeli secara online…

    Apa yang anda perlu pastikan adalah:
    – Periksa blog/web/facebook/etc tersebut sudah berapa lama mereka beroperasi.
    – Periksa feedback dari pelanggan-pelanggan yang pernah shopping dengan online seller tersebut. (Ex: gambar2 dari pelanggan, komen pada gambar dan sebagainya)
    – resit atau bukti pembayaran hendaklah di simpan. Sekiranya anda membuat pembayaran online, anda boleh printscreen bukti atau klik ‘print’ dan ‘save as’ pdf untuk simpanan. Sekiranya anda mendapati penjualan online tersebut adalah penipuan anda bleh melaporkan kepada tribunal pengguna.

    Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia atau lebih mesra dikenali sebagai Tribunal Pengguna ada cawangan di setiap negeri. Anda boleh semak di sini http://ttpm.kpdnkk.gov.my

    Cara-cara untuk membuat laporan seperti berikut.
    1- Pergi cawangan Tribunal Pengguna yang berdekatan.
    2- Buka fail dengan bayaran RM5
    3- Pastikan anda membawa sekali bukti pembayaran/bank statement, dan segala maklumat mengenai penipu tersebut.
    4- Kes akan dibawa ke mahkamah. Sekiranya didapati bersalah, penipu akan di arahkan oleh mahkamah untuk membuat pembayaran balik kepada anda.

    Comment dari salah seorang mangsa yg saya copy dr info yg saya dapat yang sudah buat laporan.
    “bawak je ke Tribunal Pengguna.. buka fail RM5.. saya dah buat.. saya kena tipu online RM1310.. beli gold.. dia kata ada org lain guna acc dia.. tp Hakim perintahkan dia byr balik dlm tempoh 14 hr.. klu tak penjara 2 thn @ denda rm5k @ kedua2 sekali.. tp kena bwk bank statement yg tunjukkan kita transfer duit kat dia.. itu je.. saya dah MENANG” – Facebook

    Selamat membeli-belah dengan gembira…. 🙂 ~Lola~

  86. Kader muiden bin mohamed ni jaga-jaga oi. Lesap dah 750. Haha. Mohon kalau jumpa kita pijak ramai-ramai. Aku dah try report dan pegi bank. Langsung tak jadi. Bagi diorang angka-angka macam ni kecik ja. Orang tua ni dengan bank sama ja nak kena pijak

  87. Lepas dah buat report polis, saya perlu buat report ke maybank atau public bank? Sbb saya transfer daripada maybank ke publick bank

  88. Pingback: 30 Inspirasi Kasut Louboutin Jadi Kegilaan Wanita Satu Dunia - Best Blogger Network
  89. Assalamualaikum. Nak tanya bagaimana pula jika kes kena tipu oleh scammer beberapa bulan lalu boleh ke buat laporan ke pihak bank? Harap sangat dapat membantu secepat mungkin. Terima kasih

    1. Sye baru je kne smalam.. Cek nombor tracking xdek rekod.. Ni name n nombor akaun pnipu nie… Mybnk 162759126096..saiful azlisham… Buat report n g bank pun x jdi ape pun… Bank xleh tarik duit org tu suka2..ape2 pun aku x halal dunia akhirat…

    2. Teman pun terkene smalam. Ni name n nombor akaun pnipu nye… Mybnk 162759126096..saiful azlisham… Baru nak buat report, gambar profile kat whatsapp pakai kopiah berlatarbelakankan Kaabah lagi..Nampak muke macam orang baik2, teman pun terpedaya la dengan barang yang dia jual siap tulis harga mampu milik lagi.. Penyudahnye teman kene tipu, barang xdapat duit lesap..

  90. Berhati-hati dgn seller di mudah.com.my

    Barang yg dijual- Playground 3in 1(rm188)
    From -Johor
    Nama – just bgtau miss lim
    Akaun – maybank
    No akaun -507095668877
    DEG J SOURCING & TRA MBB
    No h/p- 0184035727

    alert bg yg nk berurusan dgn nye

  91. kelemahan mudah . com xde ruangan utk komen penjual….sama ada jualan mereka bole dipercayai atau tidak….berbeza dgn lelong n lazada…so lepas ni x nk beli dgn mudah…sbb sglanya mudah termasuk mudah ditipu…hmmmm

  92. hi guys, saya pun kena tipu nak beli Ipad 2 dengan harga rm280 sahaja. mulut manis sangat masa nak jual beli. lepas je saya bnk in, terus je hilang. ingat dia memang tak online. tunggu punya tunggu, but still nothing. hilang terus. kepada En. mohd Nasron Bin Roshah, semoga Tuhan membalas segalanya. doa orang yang teraniya 🙂

  93. Barang saya sepatutnya dalam 3 hari boleh sampai tapi seller tu cakap barang saya ter-preorder kena tunggu dalam 3 minggu lagi.. So saya tunggu, lepas 3 minggu saya tanya seller tu tiada apa² respon. Sekarang ni dah lebih sebulan still tak sampai² barangnya. Soalan saya, jika dah lebih sebulan still boleh buat report ke?

  94. AKu baru je kena tipu. Bank in awal pagi. Die kata nak post pagi ni gak. Sampai la ni sonyap.. bila aku call, msg sonyap.. last2 die matikan phone.. aku fikir nak ajar dak ni biar die merasa dok dalam lokap..
    Skrg ape yg aku ada selain nombor phone die ialah akaun nmbr, beberapa keping gambar die bersama barang. Dan gambar ic die yg lengkap dan jelas
    Bab ic n gambar tu mmg sama. Tp tak cnfdent yg tu die punye..
    So esok aku akan pi report dan ke bank. Ikut cara admin..
    Kalo admin tau cara lain nak seret si penipu tu lagi cara.. nak kasi pengajaran kat die

  95. Alhamdulilah. Bangun je hari ni aku dh dpt idea hasil bacaan ko en2 korg. Pertama yg aku buat stnby segala bukti yg ada.. pas tu pi tribunal pengguna utk report. Lepas settle. Pi balai utk report kes penipuan ni… last try pi bank..
    Berkat doa tuhan dh tunjukkn jalan. Akaun nmbr bank die mmg sama dgn ic yg diberi.. hahaahaa.. memudahkan lgi kerja ku. Alhamdulilah

    1. Assalamualaikum.. Adakah itu cara yg sewajarnya? Saya pun kena tipu dgn seller dari carousel rm650(PS4).. Urgent katanya nak jual sbb nak pakai duit.. Saya deal dgn seller dekat Whatsapp..Lepas bank in dia terus bagi mcm² alasan.. Tapi saya dah pun buat report tersalah masukkan duit ke account org lain.. Perlu ke sy tarik balik report tu? Nak pergi bank pun esok hari Sabtu.. Saya ada gambar dan ic number seller penipu.. Masih ada harapankah utk saya dptkan semula duit yg telah lesap tu?

  96. Bro nak tnya

    Sy dh biat report alasan kne tipu sekian3
    Boleh ke klau nak buat report kt balai polis lain urk alasan salah bank in pulak ?
    Boleh ke ?

    Then lg satu,
    Nak jwb apa ye kalau polis tnye “nape salah bank in ?”
    “Nak bank in ke mana sebenarnya ?”

    Tolong ye beo

  97. slam admin ingin bertnya saya ade deal dgan seoramg ni untuk membeli sbiji laptop dgan kadar rm600 dan saya ade segala ic alamat no ic smua dia dan ape tindakan saya….dgan orang cina nak buat report polis ckap ape eh sbab first time nk buat report

  98. Salam semua…yg da buat report ni mcm mn hasil ada yang da dpt balik tak? Saya pon baru je kene tipu .
    No akaun 1111041000077036
    Pemilik akaun rusnani binti mat
    Berusan dgn seller yg bernama Al AMIN(fb)
    Dia ni org kelantan mamat ni… saya ada call dgn dia…dia sendiri ckp asal kelantan’.tu no akaun umi dia dia ckp.no wasap mamat ni 0179478076

  99. Tumpang tanya sy nie dropship iphone then sy dapat customer 2 orang dalam masa yg sama.. So sy bank in kat seller saya.. Tapi sampai sekarang seller nie tak post2 kan barang lagi.. Apa saya nak buat.. Sy tak tahan dah asik kena maki je dgn customer… Dah dua bulan ni.. Sy cuma ada fotostat ic n no acc bank die je.. Takkn sy pulak nk kena bayar rm2400.. Bile tnya seller die jawab minggu depan tapi dah dua bulan.. Bole ke sy buat repot atas ic dan no acc.. Harap sangat abg/kakak semua boleh bantu saya..
    Kalau boleh bantu wasap saya ya.. 01115158626
    Dropship pon jadi mangsa oii..

  100. Salam. Saya baru je di perangkap kes tipu online ni smlm di Mudah.My. IPHONE 6S 64GB Gold RM1.2K. MAYBANK AMIRUL AKHMAL BIN AZMAN!!! Siap ksi no ic lagi. Hati hati! Polis dgn pihak bank mmg malas nk layan kes mcm ni sbb dh terlalu byk dan takde Akta khas berkaitan kes ni. Nak settle kes ni boleh tapi byk prosedur sehingga melibatkan mahkamah. Agak agak brp hari selesai? Elakkan beli online terutama Mudah.My ye. Sebaiknya terus ke kedai, brg pun cepat lebih yakin. Salam

  101. SALAM saya baru kena scam beli iphone 1100 baru petang semalam bank in,dia bg no tracking tapi search mmg tak ada rekod,sekarang saya ws call semua dah tak dapat,Kira nya tak sampai 24 jam lagi

  102. saya baru kena scam beli iphone 1100 baru petang semalam bank in,dia bg no tracking tapi search mmg tak ada rekod,sekarang saya ws call semua dah tak dapat,Kira nya tak sampai 24 jam lagi

  103. Salam kawan2 sya bru je tadi kena tipu pasal beli akaun coc tapi beli pakai topad celcom rm20.00 x byk pun. Penipu byk jenis katogeri klu dah hati tu hitam mcm2 pantat kuali x boleh ckp apa2. Tunggu ajal je menipa kemudian hari. Sya berdoa smoga mendpt hidayah jln yg lurus pd si penipu2 ini. Amin..

  104. Assalamualaikum sahabat saya pun nak bagitaw da tertipu dengan agen logistik mengenai barang yang dikirim dari luar negara. Agen tersebut call saya bagitaw barang tu berharga dan tak bole lepas kargo. Tapi mereka sedia bantu lalu minta bankin kan duit sebyk rm3500 utk kos penghantaran bila da bankin mereka kata masih tak lepas dgn kastam perlu perlindungan kastam bagai sebyk rm15000 tapi saya kata hanya da rm5000 je..lalu trsfer lagi utk pelepasan barang tetapi sehingga kini brg takda kerugian saya dalam penipuan ini sebyk rm8,500. Kiranya masi da harapan dapat duit saya tu kalu wat report polis kejadian msuk ari ke3 da…

  105. Saya nak tnye…kemungkinan bsar utk dapatkn balik duit yg kena tipu tu tinggi x bila dh buat repot polis dan rujuk pada bank seperti yg admin cadangkan???? Ada x kes yg admin tahu dah dapat balik duit yg kena tipu tu???

  106. Salam , sy nak tanya pendapat , sy ada buat personal loan , tapi dr syarikat GOLDEN SS MARKETING , first dia suruh sy bagi dokument then bila dah bagi dia kata suruh bayar deposit rm500 then esoknya dia janji nak jumpa sy utk sign agreement bagai , keesokan harinya pulak dia cakap nama sy blacklist laa apa laa tapi sy tak pernah ada buat installment apa apa then dia suruh sy byar advance payment 3 bulan rm1500 lagi , baru la loan lepas then sy cuma ada rm500 dia desak utk sy bank in lagi malam tu then janji nak jumpa sy pun bank in lagi rm500 tu kpd no acc company dorang . Then keesoknya nya lagi dia kata kene settle lagi rm1k , so sy decide utk cancel and minta balik duit sy rm1k yg sy dah bank in , org tu cakap tak boleh cancel sbb dah upah lawyer bagai , tapi sy cakap kenapa tak boleh cancel sedang kan sy tak sign apa apa agreement dr dorang . Ada cara utk dapat kan balik ?? Minta pendapat .

  107. assalamualaikum.
    saya nak tanya, kalau seller yang kena tipu dengan buyer macam mana pulak tu ya? still kena report ke tribunal pengguna ke? ada tempoh masa ke?

  108. Saya pun baru kena tipu dengan orang yang uruskan pemasangan meter tnb di rumah. Dia minta RM1000 untuk urusan pemasangan meter. tapi dah 2 bulan x dapat dihubungi. contact tnb pun kata xde permohonan masuk. minta nasihat tnb pun dia kata kena cari kontraktor lain la…adoiii..abis duit yg dh bayar tu camne? Camne nak buat ni? Sapa ada pengalaman kena tipu dengan org yg uruskan kemasukan meter tnb..boleh share bersama

  109. Saya daa beli makanan kesihatan…. Rm300…daa smggu…..brg x sent… Duit pun xno pulangkan….nk repot nk kata pa tuu

  110. Scammer.. Jual pil cytotec online.
    Berjaga2 dengan seller ni lepas bank in terus off hp dan tutup whatsapp
    Shahrul Izwandy
    CIMB – 7060109691
    Maybank – 158163210968
    No phone : 010-9719034

  111. Hai saya nk share …saya dh hampir 1 tahun kena tipu bukti transalasi bankin ada lagi mesej ngan penipu pon ada lagiii …so boleh dapat balik ke pulangan duit saya thanks you harap boleh membantu bank cimb

  112. Hai saya nk share …saya dh hampir 1 tahun kena tipu bukti transalasi bankin ada lagi mesej ngan penipu pon ada lagiii …so boleh dapat balik ke pulangan duit saya thanks you harap boleh membantu bank cimb

  113. Hai saya nk share …saya dh hampir 1 tahun kena tipu bukti transalasi bankin ada lagi mesej ngan penipu pon ada lagiii …so boleh dapat balik ke pulangan duit saya thanks you harap boleh membantu bank cimb
    Memerlukan sangat duit nii

  114. Salam , saya pun baru kne tipu dengan penjual phone di mudah , tp dia ada menjanjikan refund dlm bulan 5 ni, perlu ke saya tunggu bulan 5 ni atau terus je buat report ?? phone berharga 1600. Tapi saya hanya bayar deposit dlu sebanyak 600 , then dpt emel dr courier mengatakan ok, barang dlm penghantaran.. tp, dlm beberapa jam kemudian, dpt emel lg mengatakan saya perlu bank in sejumlah 920 utk insurans fee.. then beberapa jam lg, katanya item still sangkut lg untuk custom fee sebanyak 800 , item katanya dr singapore then perlu melepasi procedure di changi airport.. beberapa jam kemudian dpt emel semula dr pihak courier mengatakan 800 yg saya bnk itu adalah dr RM so mereka trsalah calculate currency, amt sepatutnya adalah 2400.. so saya kena bank in lg 1600. Mula rasa x sdap hati, & contact seller .. courier service trsebut mengatakan wang itu semula akan dikembalikan apabila barang tiba d depan pintu rumah.. so, saya minta cancell semuanya.. then mereka kata boleh, tp perlukan masa dlm 3 bulan utk refund smula ke customer.. perlu ke buat report police.. ?? akaun nombor semua ada then ic seller pun ada..

    1. Report polis je, scam yang mintak banyak2 ni banyak, report baru dia akan bagi balik wang kalau tak pun cemas dia.

  115. Sebagai seorang penjual 3 tahun di mudah.my dan lain2 website yang saya boleh recomend ialah beli di website yang ada jaminan seperti Lazada atau 11street website tersebut pegang wang anda selama 2 minggu jika tak terima dalam masa itu kasi call untuk dapat refund.
    Klau mesti beli di mudah.my tengoklah biasanya penjual ada tertera address area untuk sendiri angkat kan lebih senang pembeli mahu angkat sendiri sebagai penjual itu yang saya suka dari pos susah.
    Tanya address dan mintak untuk self collect walaupun ingin order pos kalau penjual reject tahulah ni bermasalah.
    Sebagai penjual ada banyak kes tipu juga seperti Barclay bank transfer yang baru saya terima hari ini,
    sebab itulah baru nampak post ni, jika kena tipu biasanya susah mahu dapat refund (polis2 tak peduli) serta penjual seperti saya yang syaki penjual dan pembeli penipu dan mahu kasi polis tip pun susah, bila pergi balai kena reject, call bank negara yang ada tertera untuk report kes penipuan but tak layan,(jadi rakyat bertangung jawab pun susah aih).
    Last tip yang balas dengan huruf FRIEND biasanya penipu negro.
    Harap sekalian dapat refund anda.

  116. assalamualaikum,
    bagaimana plk kes sy ni. seller x reply tp sy sabar dulu.ingtkan nk slow talk dulu.dan masih positif yang seller tu x tipu.tapi sampai ke hari ni still x ada apa2.sy transfer drpd 25 januari 2017 sampai ke hari ini 13 februari.apa perlu sy buat.

  117. Saya dah report polis sudah seminggu ..tada apa berita sehingga skrg .boleh ke saya bawah salinan transaksi ke bank utk dapatkan bantuan dari bank.?

  118. Saya baru kena tipu 4.3.2017 haritu, rm280. Macam mana nk report polis tu? kena pergi balai polis ke ape2 ke, sebab yela kan dengan comment ni penuh dengan org kena tipu. tu x campur lg dgn yg kat luar sana tu. nak ke polis tu layan?? YA ALLAH, kenapa la ada juga org jahat ni????

  119. Saya kene tipu rm 4000..mohon bantuan admin camner nak buat..boleh tak kter cari alamat dan no ic orang yang berkenaan..sy cuba ckp kat bank rersilap masuk duit,tp biasanya dalam twmpoh beraper lama akan dapat blk duit tu…saya sedih sangat

  120. Macam mana pulak kalau kne tipu ngn online seller dari luar negara? Saya transfer duit melalui MERCHANTRADE..sy chat mlalui apps Line.skrg dia dh block sy.ada slip bayaran,tp xde fon no. org tu..Boleh ke buat report?

  121. cik kalu bnk in ahad , penipu tu kte isnin pos selasa dpt tp xdpt2.. rbu tu kire lebih 48 jam da ke? so cmne ye??

  122. sya ada beli phone jenama ASUS, sya dah bank in ke dlm akun seller penipu tu. mula2 seller tu cakap out of stock jadi dia suruh sya tggu smpai sebulan, so sekarang seller tu cakap dah hantar tapi bila sya track no barang dlm sistem dia tulis no record found. lepas dah ada stock smpai sya tggu seminggu dan pergi ke pejabat pos, tpi pekerja pos office tu cakap setiap penghantaran barang akan dimasukkan data. resit pembayaran bank sya masih simpan. skrang saya whatsapp seller tapi dia block. sya call pun dia dah block.boleh dpat balik ke duit tu klau dah sebulan berlalu tapi barang tiada. klau sya buat report di balai polis boleh dpat balik tak duit tu. sya ada uncle kerja di bank harap2 dia boleh tolong

  123. Hati hati dengan syarifah zurhana nur apa ntah..penipu kat mudah..jual hp j2 prims harga 250.. Ban in 21 june 2017.. Dah ban in x blss wahasp.. Perangai hodoh makan duit haram.

  124. I ada call pihak bank..ada isi boeang revival ap nth..arap duit tu boleh dapt blk.. Tp bila call bank si bdk prnipu tu. Diorg x de hak nk kuarkan duit tu.. Pihak penguasa je bleh.. Tp depa lyn ke kes camni..huhu

  125. sy jga ditipu sebanyak rm800 apabila join biz nya …sy ditipu sbab tak dpt duit daripada biz nya itu kerana sipenipu sda memberitahu bahawa sy wajib dapat duit @komisyen apabila join biz nie…dan sipenipu jga t’lah mengarah kepada sy supaya bankin kepada dy utk utk mendapat bonus sebanyak rm15000…fuhh banyak tu tapi malangnya satu sen pun sy tak dapat [email protected] drpd biz nie…

    Adakah masalah spt ini blh dibuat aduan kpd pihak polis…Mohon pencerahan.

  126. Assalamualaikum.
    Sye nak tanya.
    Sye ditipu jugak tapi rm56 je.
    Sye beli barang Di online Telekung pada 22/12/2017.
    Sye betul2 perlukan duit itu balik macam mana ya boleh dapat kan balik tak

  127. Sy baru ja kena.tertipu dgn iklan di mudah. Kalau ada seller yg gunakan info ni :
    Nama : Muhammad Zamren
    Bank : CIMB Bank Berhad
    No Akaun : 7616452740
    TOLONG sgt2 jgn berurusan dengan dgn dia..tipu jual laptop 2nd.
    #cimbbank
    #7616452740
    #MuhammadZamren

  128. Sy ada beli brg online,tp tak spai2..bila sy semak tracking order,disitu kena tulis DELIVERED TO YOU FRONT DOOR,1mggu da berlalu,takde apa pun yg spai,sy sdh hantar mail sma tu company,but no respon…mcm mna nak dptkan balik duit kita tu?RM6++ plak tu..

  129. saya pun kena tipu oleh jade matress orang tengah. dia kata tolong saya jual jade matress tapi suruh saya bank in RM 7020 dalam bank account dia. lepas bank in wang dalam account dia, dia lesap saja. dia tipu wang saya 1 bulan lepas.

    nama : chee jit yong
    bank name : public bank
    bank account number : 4803871832

  130. boleh saya pergi balai polis buat police report dan dapat balik wang saya ?….
    cuma kata : “SAYA TELAH MEMASUKI WANG KE ACCOUNT YANG SALAH, REPORT INI BERTUJUAN UNTUK RUJUKAN PIHAK BANK.” itu saja?..
    saya ada simpan bank in slip dan bank akan pulang wang saya?….tolong saya dalam hal ini.

    1. Encik saya tahudia siapa
      Tel nombor dia 010+++3676
      Betul x??
      Kalau saya tolong awak dapat balik duit berapa u mahu kasih saya

  131. Klau org luar negara nk bli duit lama ngn kita tu scammer jgk ke?die ckp nk transfer kt kita,tpi kta kna byar activation fee..mula2 die bgithu kna byr rm400 pastu sy ckp xde duit,die sruh byr rm200 pastu sy dpt separuh drpd duit tu..sy tnpa fkir pnjg msa tu xthu la knpa snng2 blh bank in kt die rm200 tu..pastu bla die bt activation fee jdi failed dan xleh transfer,kna tmbh lgi rm350 bru sy dpt smua duit yg die nk byr tu..sy rase die edit je smua tu..so,blh ke klau sy nk dptkn balik duit sy rm200 tu..please help me..

    1. Kira burn la 200 tu. Boleh la nak buat report. Tp kira burn la.

      Takdenya orang nak beli duit lama main pos pos je. Semua scam je tu.

  132. salam,,sy pun baru kena tipu xsampai 2 hari baru je semalam bankin..scammer tu bg traking tp cek xde pon,,bila call xjawab,brg dia korang boleh tengok lg kat mudah,iphone 5s 32gb rm400 , sy percaya sbb ayat chat dgn dia mmg xmcm org nak menipu,,status ws dia pon guna nama ALLAH SWT, hebat betul penipu skrg,ckp manis pandai siap boleh bg alamat dulu..dia bg gambar berada di poslaju suh bankin cepat2 sbb poslaju dah nak tutp..rm400 mmg banyak bg saya,tp xapa org teranaiya ni nnty ada la rezeki tu..ok ni detail maklumat penipu yg excellent tu :

    NASRUL IMAN OTHMAN
    MAYBANK: 152189287653
    NO FON: 011 6305 4859
    katanya di sg lalang
    memandangkan report tersalah bankin xrelevent lg skrg,, jd doa je la yg paling relevant sekali,,sbb penipu tu org islam, moga dia diberikan hidayah..

  133. sya baru tau sya kena tipu harini. sya nak buat report kat balai. bila buat tu report tu mereka tak minta resit bank? sbb resit bank sya hilang

  134. saya baru kene tipu dengan seller jual baju online . bulan puasa pun kau nak tipu haih . ni nama dia NORZIYATI BINTI OMAR noacc maybank 156084865446 , cimb 7622580334 . aku tak halalkan .

  135. Saya kena tipu online laptop..nama dia fazirah binti pabblo ,8881010803096

    No tepon dia 0166981971..nama kat telepon dia..khan jamshed ahmed

    Sapa2 tolong saya ..camne nak dapat kan balik.duit saya?

  136. Helo admin…sy ade beli hp Nova 3i dari seller RM 880..tibe2 dia sruh bank in RM1050 utk tax and gst fee..dia siap hntr notis so sy check dgn kastam singapore melalui facebook dn dpt tau yg notis tue palsu so bole ke klau sy gune cara admin klau dh 10 hari?

  137. Saya kena tipu online iphone 6s plus. Dah dua 3 hari dia delay ckp nk pos nk pos. Pastu smlm sy tnya lg di block trus akaun sy n wassap. Sy kat oversea. Boleh buat report ke?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *