Rumah Kecil Beroda Ini Mungkin Boleh Membantu Gelandangan Mempunyai Ruang Privasi Sendiri

Bila sebut tentang gelandangan ataupun ‘ homeless people’ , kita akan rasa kasihan dengan kehidupan mereka yang tidak ada tempat tinggal, tiada makanan, tiada pekerjaan dan macam-macam lagi. 

Digelar sebagai rumah Tricycle, ianya lengkap dengan sinki, bathtub, tangki air, dan perabot yang boleh diubahsuai menjadi  katil, meja makan dan ruang beristirehat.

Namun, kebanyakan gelandangan di luar negara, ramai di antara mereka merupakan golongan terpelajar tapi menjadi gelandangan dek kerana persaingan perkerjaan yang terlampau tinggi dan kos sara hidup yang tinggi. Berbanding di Malaysia, kami tidak pasti macamana mereka boleh menjadi gelandangan. Mungkin kerana desakan hidup yang kian tinggi kosnya, mungkin mereka tidak menemui jalan bagaimana untuk menyara diri, mungkin itu dan ini. Dan semestinya kami tidak tahu dan tidak mengerti sepenuhnya bagaimana kehidupan mereka hari-hari.
#1 Mencipta ruang bersantai sendiri

Rekaan mesra alam yang tidak menggunakan kos minyak dan pengguna boleh ke mana-mana dalam keadaan yang selesa dan bersih 

 #2 Jimat Minyak dan ruang

Cuma apa yang kami pasti, ramai dan banyak bantuan diberikan kepada rakyat yang ‘homeless’ antaranya memberi bantuan makanan, pakaian, dan macam-macam lagi. Hebat kan orang Malaysia? Bantuan yang diberi kadang melimpah ruah kalau nak dibandingkan dengan negara luar sana. Bertuahnya duduk di Malaysia.  

#3 Ruang untuk membaca 

Namun demikian, kami ada mengkaji berkenaan rumah kecil beroda yang kian aktif dibangunkan di negara seperti China. Populasi yang terlampau tinggi di sana, semestinya mereka akan automatik menjadi kreatif tahap melampau ok. Hehe.. Yelah, sebab macam-macam benda unik kita boleh nampak hasil produksi China dan antaranya ialah rumah beroda tiga. Dan kami tertarik dengan idea itu serta berharap mungkin boleh digunapakai untuk ‘homeless’ di Malaysia?

#4 Ruang mandi

 #5 Meja yang boleh diubah daripada meja makan menjadi katil

Rekaan yang mesra alam, jimat serta lengkap dengan tandas, tempat makan, tempat tidur ini sangat mengujakan kami! Semuanya lengkap dalam 1 ruang yang kecil. Mungkin sesiapa yang kreatif boleh mengambil idea sebegini tapi ubahsuai ikut budget dan ruang yang sesuai untuk dijadikan kediaman homeless di Malaysia??

#6 Mini Sinki

#7 Keluasan boleh diubahsuai ikut ruang 
#8 Ruang makan yang selesa 
#9 Ruang tidur muat untuk 2 orang 
#10 Pelan rekabentuk Tricycle House yang kreatif
#12 Pelan ruang makan dan mandi yang kompak 
#13 Rumah beroda tiga ini kelihatan lebih murah dan sesuai untuk budget

Rujukan sumber dari Pido  & Barnorama

5 thoughts on “Rumah Kecil Beroda Ini Mungkin Boleh Membantu Gelandangan Mempunyai Ruang Privasi Sendiri

  1. Pingback: Tak Sangka Rupanya Wujud Sekolah Percuma Untuk Anak Gelandangan di Malaysia - Best Blogger Network
  2. Pingback: Tak Sangka Rupanya Wujud Sekolah Percuma Untuk Anak Warga Kurang Berkemampuan di Malaysia - Best Blogger Network

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *